2013. május 19., vasárnap

Narancsos teafás szappan

Narancsos teafás szappan
A teafa fertőtlenítő hatására építettem ezt a receptet. Szerettem volna, ha a narancsos rész jobban pudingosodik a szép minta eléréséhez, de persze a szappan másként működött.
Az öntőforma szerény megemelésével készítettem ezt a színmintát. A narancsos szín eléréséhez piros por paprikát használtam, amely a szappanban apró dörzsölőként is jelen van.
Ez a szappan szerintem túl gyorsan kopik, de még nem jöttem rá, hogy a népszerűsége, vagy az ápoló olajok összetétele miatt.

Hozzávalók: repceolaj, napraforgó olaj, pálmaolaj, ricinus olaj, oliva olaj, kakaóvaj, kókuszolaj, teafa illóolaj, édes narancs illóolaj, piros paprikával és kávéporral színezve. Nem tartalmaz mesterséges szín-, és állati anyagot.

Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A kakaóvaj a legjobb nedvesítő. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Magas E vitamin tartalma van. A kakaóvaj gyakran alkalmazott ekcéma és dermatitis kezelésére. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása), a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, más hatóanyagok mélyebbre szívódnak be a segítségével.

Várandós nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír. 

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Teafa illóolaj pattanásokra, pszoriázis kezelésére, bőrfertőzések esetén, ekcémára, rovarcsípés, viszketés esetén, égési, vágott sérülésekre, felhólyagzásra, napozás utáni leégésre, lábgombásodásnál a lábfürdőbe 4 csepp, majd hordozó olajhoz keverten bedörzsölni. Körömgombásodásnál: a bőrgombásodást okozó fonalas gombák a körömben fejlődnek, de a mélyebb rétegekbe is behatolhatnak. Régóta fennálló körömgombára alkalmazhatsz propolisz cseppeket is, ha ebbe teafaolajat is teszel, meggyorsíthatod a gyógyulást.

Narancs illóolaj antibakteriális, bőrtápláló, nyugtatóhatása miatt érzékeny bőrűeknek ajánlott

Kávéval elválasztót szórtam bele.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése