2013. augusztus 21., szerda

Rozmaringos szappan

Rozmaringos szappan
A rozmaring macerátumos oliva olaj már jó néhány napja ott pislogott a hűtőben, várta, hogy mikor teljesedik ki a sorsa. Jobb is ha megcsinálom, hogy ne fogja a helyet ebben a forróságban a hűsítő édes dinnyétől. Tesókám korábban kipróbálta a diólevél macerátumos szappant a hajára (fejbőrére), és mivel bevált Neki, gondoltam, hogy összeállítok egy rozmaringos szappant, hasonló recepttel. Alapvetően nem hajra készítettem, de ha használható bármilyen területen. Fűszer a rozmaring, vagyis ízlés szerint :) használható.
A rozmaringos macerátumhoz társítottam a csalán és diólevél főzetet. A rozmaring illóolaj és a citrom nyugtatja a bőrt, javítja a vérkeringést és fertőtlenít. Fejkorpa és hajhullás esetén kifejezetten ajánlható. Hámképző, fertőtlenítő és hajhagymákat regeneráló. 


Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

A shea vaj magas koncentrációban tartalmaz A, E, F vitamint, továbbá növényi antioxidánsokat. Segítenek a káros szabadgyökök eltávolításában, növelik a bőr mikrokeringését, fokozva a bőr vérellátását. A vaj értékes tulajdonságait régóta alkalmazzák különböző bőrbetegségek (pl. allergia, psoriasis, ekcéma), bőrirritáció és bőrsérülés esetén (pl. napégés, karcolás, heg, stria). Tulajdonságai: sebgyógyulást serkentő, véd a káros UV sugárzástól, hosszasan megtartja a barnaságot, nyugtatja az irritált bőrt, gyulladáscsökkentő, mélyen hidratál, táplál, bőrregeneráló, a szövetek rugalmasságát helyreállítja.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos.

Citrom illóolaj hatásai: szíverősítő és vérnyomáscsökkentő, érfal erősítő, antibakteriális, antivirális, lázcsillapító, immunerősítő, felfrissíti az öreg bőrt, vérzéscsillapító ekcémák, bőrproblémák kezelésére, nyirokkeringést javító. Nyugtató egyben erősítő hatású. Migrén és reuma esetén bedörzsölő szerként alkalmazhatjuk.

Ellenjavallat: növeli a fényérzékenységet, közvetlenül napozás vagy szolárium előtt és után 6-8 óráig nem ajánlott használni.
Rozmaringos szappan

Rozmaring illóolaj hatása antibakteriális, gyulladáscsökkentő, izomlazító: krónikus ízületi gyulladásoknál izom- és idegfájdalmak ellen, reumás panaszokra. Serkenti a nyirokkeringést, élénkíti a vérkeringést, alacsony vérnyomás esetén aromafürdőben, hajhullásnál, korpásodás ellen a hajöblítővízbe csepegtetve, megnyugtatja az égett bőrt, szédülésnél párologtatva, idegerősítő, stimuláló, a klimaxszal járó idegrendszeri panaszok csökkentésére, depresszió ellen, csökkenti a fejfájást, segíti a koncentrálást és általában az agyműködést.

Ellenjavallat: Kámfor tartalma miatt kerülendő a várandósság alatt és epilepsziás betegeknél. ill. magas vérnyomás esetén.

Diólevél főzet: Bőrkiütésekre, pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használják, külsőleg. Bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Csalán levél tea: Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.

Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Rozmaring macerátum: A rozmaring gyógy-, illat- és fűszernövényként való felhasználása igen elterjedt manapság. A növény levele, virága és illóolaja más-más tulajdonságokkal rendelkezik. A levélben megtalálható flavonoidoknak (rozmaringsav) köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok nem csak a szabad gyököket köti meg a szervezetben, de segít megelőzni az idegsejtek pusztulását, mely gyorsítja az öregedési folyamatokat. E mellett még antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is ismert a növénynek. Különböző teakeverékek alkotórésze a rozmaring levele.
Rozmaringos szappan

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése