Egyéb összetevők

E-vitamin

Általánosan ajánlott: szívbetegségek elle, egyes rákfajták ellen, szürke hályog kialakulásának késleltetésére, és megelőzésére, immunrendszer erősítésére, szennyező anyagok elleni védelemre, bőr gyógyulásának elősegítésére
Az E-vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.
Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.
Csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmúak, ezért aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut elegendő mennyiségű E-vitaminhoz.
Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén, és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabadgyököket.
Máig is az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy az E-vitamin védhet olyan szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infarktusés a szélütés. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.
Tudományos vizsgálatok alapján az E-vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szenben.
Arra is van bizonyíték, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson kor kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását, és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását.
Más tanulmányok szerint az E-vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és -érzékenységet. A bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a sebgyógyulást
Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

E-vitamin hiányában: idegi károsodások, nemi aktivitás csökkenése, vörösvértestek károsodása.
E-vitamin túladagolása: még igen nagy adagban is csak kevéssé mérgező.

 

D-vitamin

Általánosan ajánlott: kalcium felszívódásának elősegítésére, csontok egészséges állapotának megörzésére, fogak erősítésére, rák egyes fajtáinak megelőzésére
A "napvitaminnak" is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassíthatja a csontritkulást.
A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium-, és foszfor szintjének szabályozása, a csontok erősítése, és az egészséges fogazat fenntartása. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos a csontritkulás megelőzésében is, ez a betegség a csontokat porózussá és törékennyé teszi. D-vitamin nélkül a szervezet nem tujda felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is az ember belőle. Amikor a vérben alacsony a kalciumszint, akkor a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket, és a szivet ellássa.
Több tanulmány szerint ez a vitamin fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához. Más kutatások felfedezték, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot. Egy vizsgálat szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin lassította a térdízületi artrózist, bár a betegség kialakulását nem tudta megakadályozni.
Ha az állapotos nők D-vitamint szednek, nagyobb eséllyel lesz erős csontozatú a gyermekük.
D-vitamin hiányában: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.
A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.
D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

Faszén - aktív szén

Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés.
Szinte végtelen hatásosságát száz éve már az orvostudomány is elismerte, ma agyonhallgatja, sőt, nevetségessé teszi azt, aki csak megszólal is ez ügyben.

A mai kutatások azt is bizonyítják, hogy megköti a vírusokat és a baktériumokat is, sőt a baktériumok termelte mérgeket a belekben (vagy fordítva).
Megköti a permetszerek, gyomirtók mérgeit, idegen hormonokat, sőt még a radioaktív anyagok egy részét is, valamint orvosságok, ideggyógyszerek, fogamzásgátlók maradékát is.

A legújabb kutatások a vese megtisztítását és ösztönzését is igazolják.
Mindent egybevetve a faszén a legegyszerűbb, a legolcsóbb és leghatásosabb tisztító és felújulást segítő szer, amit sem a népesség, sem a betegek, sem az orvosok java nem ismer.
- 1 cm3- 1 km2 felszívó felülettel rendelkezik, 40-szer több mint az agyagé;
- 500 gr faszén 50 000 millió pórust tartalmaz;
- tömegének 97-100-szorosát képes megkötni, pl. szén-monoxidból, 180-szorosát ammóniából, 165-szörösét kéngázból.
A faszén hatása a belekben
A bélfal áteresztő, ozmózis elven működő felület, így kiegyenlíti a bélfalon belüli és kívüli oldható anyagokat.
Vagyis, ha a belek el vannak szennyeződve, akkor a limfatikus rendszer, a nyirokrendszer nem tud a belekbe jutni.
Az aktív szén felszabadítja a bélfalakat, így az ozmózis elven megtisztítja a vért és a nyirokrendszert (vérsavót).

Forrás: nepgyogyaszat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése