Amikor a macerátum szót először hallottam, azt hittem, hogy valami nagyon körülményesen elkészíthető katyvaszról beszélnek és így fejezik ki röviden. De miután megismertem, rájöttem, hogy ez a neve a gyógynövényes olajos kivonatnak és nem különösebb macerálással jön létre.
Amikor a dióleveleket hosszú zsinórra kötözve kifüggesztettem a lakásban, átéreztem, hogy milyen
Diólevél zsínóron |
Egyszerűen csodálatos volt, egészen addig, amíg meg nem száradt. Most pedig egy tetemes mennyiségű szárított diólevem lett, melyből diódoktor jóvoltából ápoló szappant készíthetek.
Felhasználható olajak lehetőleg hidegen sajtoltak:
olíva, mandula, szőlőmag, napraforgó, repce, barackmag.
Néhány ötlet milyen növényekből készülhet:
vanília-illatos, masszázshoz, potencia növelő, hangulatjavító
répa - naptejbe, zsír-és vízhiányos, laza, érzékeny bőrre
kamilla - érzékeny bőrre,
körömvirág - nehezen gyógyuló sebek,égési sérülésnél, ekcéma, megpattant hajszálerek, reuma, felfekvés és lábszárfekély, száraz, kirepedezett bőr, napégégés
orbáncfű - fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, ránctalanító, sejtregeneráló, immunerősítő és hangulatjavító hatású. de fényérzékeny!
petrezselyem- szúnyogcsípésre, kelésre
hársfavirág-ránctalanító
százszorszép -mell feszesítő
rózsa - illatos, masszázshoz, öregedésgátló, száraz bőrre
bodzavirág - zsíros arcbőrre, ránctalanít
Lent kigyűjtöttem, ahogy a nagyok leírják a a gyógynövény kivonat készítését.
A leírást a saját képeimmel színesítettem.
Az olajos kivonatban a gyógynövények zsírban oldódó hatóanyagait oldhatjuk ki. Ezt a gyógynövényes olajat felhasználhatjuk önmagában bedörzsölésre, készíthetünk belőle különféle balzsamokat, illetve gazdagíthatjuk vele az emulziók zsírfázisát.
Mire lesz szükség az elkészítéshez:
Dió levél |
- frissen gyűjtött és feldolgozott gyógynövény vagy zacskós szárított áru
- jól záródó, tisztára mosott, száraz befőttesüveg
- nem könnyen avasodó növényi olaj
- steril gézlapok
- a kivonat leszűréshez való, tiszta, sűrű szövésű, nem szöszölő szövet, vagy papír filter
- jól záródó barna gyógyszertári üveg
- címke
Így készül:
Zöld dió |
- A megfelelő időben és helyen begyűjtött növényt szabadítsunk meg minden beteg, koszos, állatrágta vagy állatpiszkolta résztől, rajtmaradt bogárkáktól, nem a droghoz tartozó növényi részektől.
- Olajos kivonat készítésekor fontos, hogy a növényeket egy napig szikkasszuk, hogy ne legyen olyan nagy a víztartalmuk, mert ettől könnyen megpenészedhet a készülő kivonat.
- A
drogot aprítsuk fel. Ez egyrészt azért szükséges, hogy minél több
férjen az üvegbe, másrészt a sejtfalak felszakadása megkönnyíti a
hatóanyagok kioldódását.
- Zöld dió aprítva
- A jól záródó, tiszta, száraz üvegbe tegyük bele az így előkészített gyógynövényt vagy a kereskedelemben (gyógyszertárban, fitotékában, drogériában) vásárolt szárított árut és öntsük fel avasodásra kevésbé hajlamos olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. A leggyakrabban használt olajok: jojobaolaj, olívaolaj, szezámolaj, mandulaolaj. A kereskedelemben kapható olajos kivonatokat finomított olajokkal készítik a hosszabb eltarthatóság miatt, de otthon érdemesebb a hidegen sajtolt olajokhoz nyúlni. Vegyük figyelembe, hogy az elkészült olajat mire szeretnénk használni; ha arckrémünkbe nem szeretnénk zsírosabb, nehezebb olajat tenni, akkor pl. ne olívaolajat válasszunk a kivonathoz.
- Az
üveget jól zárjuk le, hogy az olajat minél kevesebb levegő érje és így
ne avasodjon meg
Zöld dió macerátum elején - A tetőt az első néhány napban le kell csavarni, és megnézni, hogy nem gyűlt-e össze pára a belső felületén (friss gyógynövények esetén). Mindaddig le kell törölni a tetőben összegyűlt párát egy tiszta gézlappal, amíg csak egy csepp is van, hogy elkerüljük az olajos kivonat megpenészedését. Ha letöröltük a párát, zárjuk vissza a fedelet és jól rázzuk össze a kivonatot. Vigyázzunk, hogy a művelet után is olaj fedjen minden növényi részt.
- Minden nap, akár többször is rázogassuk az olajat, majd két hét elteltével szűrjük le – úgy, hogy a növényekben lévő olajat is kipréseljük - nagyon sűrű szövésű, nem szöszölő anyagon, vagy papírfilteren. Akkor jó, ha nem marad benne növényi rész.
- A leszűrt olajat öntsük barna gyógyszertári üvegbe és jól zárjuk le.
- Készítsük el a címkét: kerüljön rá a növény neve, a gyűjtés éve, a készítés ideje, az olaj fajtája.
- Az olajos kivonatot érdemes pár hónapon belül (3-4) felhasználni. Ökölszabály nincs, hiszen az eltarthatósági idő függ az olaj fajtájától, az elkészítés módjától és az olaj eredeti eltarthatósági idejétől. Ezért ne válasszunk olyan olajat a kivonatoláshoz, amelynek már közel van a lejárata. Felhasználás előtt mindig szimatoljuk meg az olajat, hogy nem avas-e. Ezt legjobban kiskanálra cseppentve tehetjük meg, az üveg ugyanis gyakran csal: a kupakban és az üveg menetén maradt olaj hamarabb avas lesz, mint az üvegben lévő anyag. Érdemes több, kisebb adag olajat készíteni, és hamar felhasználni. Adhatunk 0,2-0,5 % E vitamint az elkészült olajhoz, hogy gátoljuk az oxidációs folyamatokat és ezzel késleltessük az olaj avasodását.
Mosott diólevél szárítás, friss aprítás, üvegben és a kész diós olaj |
Tisztított diólevél teljes kiszárítása |
Szárított diólevél és körömvirág macerátum |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése