A szódabikarbonát
(nátrium-hidrogén-karbonát) számtalanképpen felhasználhatjuk, a lakás
tisztításán keresztül, szervezetünk sav-bázis egyensúlyának
beállításáig.
Használhatjuk fertőtlenítésre,
puffadásra, fájdalomcsillapítóként, kis citromlével összekeverve pedig
készíthetünk házi "fogkrémet" mivel igen jól fehéríti a fogzománcot...
Sokszínűségét tekintve érdemes mindig tartani otthon.
Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem
tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a
konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen
gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb
fog célja sem áll messze tőle. Mindig tartsunk belőle otthon!
Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható:
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be
szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve
tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig
fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy
tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó
tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert
semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a
beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy
kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris
elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd
hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet
rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és
igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk,
mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és
megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek
számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az
ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók
(paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.
Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk,
kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a
baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés
céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe
keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó,
ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel
- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló – a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.
- A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
- Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése