2013. június 3., hétfő

Dióleveles szappan

Dióleveles szappan
Második próbálkozásom, hogy a gyerekeknek is készítsek szappant. Az első öntés a homokozóformába nem sikerült. Illetve az öntés sikerült, csak a kiszedés nem. Most más technikát próbáltam ki, és az eredmény nem maradt el. Bár még ezekkel a formákkal próbálkozni kell.

Összetétel: Oliva olaj, repceolaj, kókuszolaj, ricinus olaj, kakaóvaj, diólevél teafű és bodzás desztillált víz. Őrölt szárított diólevél őrlemény színezte a sötéteket. Amit mindig kihagyok belőle: nem tartalmaz mesterséges szín-, és állati anyagot.
Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

A kakaóvaj a legjobb nedvesítő. Évszázadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Magas E vitamin tartalma van. A kakaóvaj gyakran alkalmazott ekcéma és dermatitis kezelésére. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása), a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, más hatóanyagok mélyebbre szívódnak be a segítségével.

Várandós nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható.

Diólevél főzet: Bőrkiütésekre, pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használják, külsőleg. Bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Színezéshez diólevél őrleményt használtam. 
Dióleveles szappan
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése