2013. június 2., vasárnap

Bodzás szappan

Bodzás szappan
Az első igazi virágos szappan. A bodzát sk. készítettem el az őrlésig bezárólag. Nagyon jó illata van ennek a szappannak, amit a jázmin is segít. Ez a szappan annyira natúr színű, hogy nem tudtam olyan hátteret választani, ami előtt ne úgy nézett volna ki, mintha odamontíroztam volna.
A néphit (palócok, Szatmár) szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró.  Én ennek ellenére nem ajánlom a bodzás szappanra való rálépést.

Normál és száraz bőrre készítettem, kifejezetten illatosnak.

Belevalók: oliva olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, szőlőmagolaj, jázmin illóolaj. Színezéshez illatosításhoz bodzás desztillált víz, őrölt szárított bodza. Csipetnyi paprika a rózsaszirom szélénél. Nincs benne mesterséges szín-, és állati anyagot.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

A szőlőmag olaj magas telítetlen zsírsavakban, gazdag E- vitaminban, és különösen nagy arányban tartalmazza a procyanidin nevű bioflavont, amely gátolja a szabad gyökök kialakulását a szervezetben. Tulajdonságai: erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, serkenti a kollagén termelést, lassítja az öregedési folyamatokat, a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja. megelőzi korai öregedését, képes a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrben könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására fényérzékeny.

Jázminolaj hatásai: fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, afrodiziákum.

A bodzavirág kisimítja a ráncokat, lágyítja a bőrt, megnyugtatja a leégett bőrt. 
Bodzás szappan
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése