2013. április 26., péntek

Gyömbéres szappan

Gyömbéres szappan
Nagyon jól habzó szappan, de a gyömbér és az illóolajok ellenére is alig van illata. A gyömbért az olajban is áztattam napokig, majd a szappan készítésekor is használtam belőle egy keveset.

Tömbös, rózsa és macika formába is öntöttem belőle.

Amit beletettem: olivaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinus olaj, repceolaj, levendula, citrom, cédrus illóolaj, gyömbér. Amit nem tettem bele: nem tartalmaz mesterséges szín-, és állati anyagot.

Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj tulajdonságai: nagyon tápláló, jól védi a bőrt a kiszáradás ellen, gyorsan felszívódik a bőrbe, antibakteriális hatású, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését, beállítja a fejbőr optimális működését, megszünteti a korpaképződést, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat.

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Repceolaj: Külsőleg nyugtató hatású a bőrre védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, belsőleg gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását, erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt.

A cédrus illóolaj fontosabb hatásaiként antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó, illetve repellens hatások említhetők meg. A cédrus illóolaja masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként, inhalálásra és párologtatásra használt keverékekben légúti panaszok, illetve bőrápoló kozmetikai készítmények (pl. narancsbőr, illetve zsíros, szeborreás bőr ápolására szánt készítmények) alkotórészeként hasznosítható. Emellett rovarok távoltartására alkalmas, ún. moszkító ellenes olajkeverékek alkotórészeként is felhasználható.

Citrom illóolaj hatásai: vérnyomáscsökkentő, érfal erősítő, antibakteriális, antivirális, lázcsillapító, immunerősítő, felfrissíti az öreg bőrt, vérzéscsillapító ekcémák, bőrproblémák kezelésére, nyirokkeringést javító.

Ellenjavallat: növeli a fényérzékenységet, közvetlenül napozás vagy szolárium előtt és után 6-8 óráig nem ajánlott használni.
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése