2013. július 18., csütörtök

Szappan és egészség találkozása



Ígéretem szerint tartozom azzal, hogy megosszam veletek, miért is választottam a szappan készítést, azon kívül, hogy ez is egy nagyon szép, hasznos kreatív tevékenység:

2012 őszén fogászati kezelésre jártam, mert az egyik fogam begyulladt. Antibiotikumot kellett szednem miatta. Amikor a fogam helyrejött, nőgyógyászati problémával kellett szembesülnöm. Akkor azt hittem, hogy az antibiotikum miatt borult fel a szervezetem.
Elmentem hát a nőgyógyászhoz, aki megállapította, hogy ösztrogén dominanciám van, és ajánlott egy internetes oldalt, ahol utána tudok nézni, hogy hosszabb távon milyen természetes kezelést kaphatok. Persze rövid távra írt fel gyógyszert is, amitől majd betojtam, mert rákkeltő mellékhatásokat írtak a tájékoztatóban, vacilláltam is vele egy darabig.
Borbolya
A Természetgyógyász Noémi mondta is, hogy ne szedjem be. De mivel a Doktornő tanácsának sem akartam ellentmondani, és értékeltem a nyitottságát a természetes megoldások felé, hát beszedtem a gyógyszert, és utána a természetes módszer felé fordultam. Gondolom Doktornő a nagy ösztrogén kitakarításra szánta a gyógyszert.

Így jutottam el Doktornő „receptje” alapján a hormonharmonia.hu oldalra, ahol többek között azt is megtudtam, hogy az ösztrogén dominancia korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinél előfordulhat. Civilizációs betegség.

 A honlap a női hormonális egyensúlyról kíván információkat adni Minden kedves Érdeklődőnek: Nőknek és Férfiaknak egyaránt. Amit mindenkinek tudnia kellene…!

Bizony uraim, ha azt tapasztalják, hogy hullik a hajuk, nő a mellük, és súlygyarapodásuk van, stb., stb. akkor bizony előfordulhat, hogy ösztrogén dominanciájuk van.


Az ösztrogén dominanciát az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felbomlása okozza. Naponta többször is kapcsolatba lépünk ösztrogénekkel, vagyis inkább xeno-ösztrogénekkel.
Még mielőtt bárkiben felmerülne, hogy a progeszteron krémet reklámozom, tájékoztatom, hogy nem így van. Használom, de nem reklámozom.

Rá kellett jönnöm, hogy mérgekben fürdünk, abban mossuk a ruháinkat, edényeinket, mérgekkel takarítjuk a lakásunkat, az autónkat és mérgekkel illatosítunk ...

A bőrünk éppúgy megérdemli a törődést, mint a gyomrunk. Nem hiába hangoztatják azt, hogy szervezetünk első védelmi vonala a bőr.

Lélegzik, eszik, iszik.
Gondoljunk csak arra az égési sérültre, aki a súlyosabb esetekben bele is halhat a sérüléseibe, mert bőrfelületének túl nagy része égett meg. Vagy arra a cirkuszi művészre, aki azért "fulladt" meg, mert a teste arany festékkel teste olyan sokáig be volt festve, hogy bőrlégzés híján/nélkül nem élte túl ezt az állapotot.
De elég csak a nikotintapaszra, a szívgyógyszert, fájdalomcsillapítót tartalmazó stb. tapaszra gondolni, amelyek hatóanyagait a szervezetünk a bőrön keresztül szívja fel és hasznosítja (mert esetleg a gyomorsav ezeket szétmarja és hatása megsemmisül).

Szóval bőrünkön keresztül is mérgezzük magunkat, mert nem tudjuk, hogy mit is kenünk magunkra. Illetve tudhatjuk, ha körültekintően utánanézünk a neten. Az internet ablakán keresztül kitágult a világunk és hozzájutunk olyan infókhoz, amiket nagyanyáink el sem tudtak képzelni. Ráadásul könyvtárba sem kell menni, sőt még lapozni sem kell, csak beírni a keresőbe a "veszélyes alkotórészek címtára" listáját, és máris megnézhetjük, hogy a fürdőszobában használatos tisztálkodószereink mennyi mérget tartalmaznak.

Panaszkodunk arra, hogy az inget megfogja és/vagy megkeményíti a golyós dezodor. Az még csak hagyján, de ahogy a textil szálaiba beférkőzik és eltömíti, ugyanígy eltömíti a hónaljunk pórusait, és a golyós deóban lévő alumínium-származékok tovább vándorolnak a szervezetünkben és pl. megjelenhet a mellrákban, vagy éppen ez okozhatja a mellrákot.

Eltelt 50-70 év és a vegyipar mindent elsöprő kiváló marketingje elérte, hogy elhiggyük, mindazt, amit szajkóznak az úgy van, és fogyasszuk az ő termékeiket. Tényleg egy agymosás.

Lándzsás útifű
Idézet a Harcosok klubja filmből: „Mi, fogyasztók vagyunk az életszínvonal-megszállottság melléktermékei. Bűnözés, éhezés, szegénység? Ezekkel nem törődünk. Mi izgat minket? A színes magazinok, televízió, az 500 csatorna, egy név az alsógatyánkon, Viagra, hajnövesztő, műolaj.”

„Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra.”

Nekik csak a profit számít, nem törődnek azzal a sok betegséggel, amit a tevékenységükkel és a termékeikkel nekünk, és a jövő generációjának okoznak.

Szóval az eltelt hosszú évek alatt szinte elfelejtettünk hagyományos és környezetbarát, lebomló termékekkel mosni. Itt-ott nagyanyáink még tudják, milyen szappant készíteni és használni.

Most néhány kitartó és környezettudatos honlap segítségével újra megtanulhatjuk, amit öregeinktől eszünkbe sem jutott megkérdezni, mert kényelmesebb és kézenfekvőbb volt a reklámoknak engedelmeskedni, és új mosógépet venni, és újabbnál újabb mosóport kipróbálni.
Az eltelt hosszú évek után, - amit akár nevezhetünk kísérleti fázisnak is - megállapíthatjuk, hogy mind a vegyi úton előállított mosószerek, mind a szintetikus kozmetikumok hatalmas károkat okoznak szervezetünkben és környezetünkben.Meg kell értenünk, hogy nem folytatható tovább ez a fajta tisztálkodás és takarítás. Ez az út nem járható.

Itt jegyzem meg, hogy a DDT rovarirtó használatakor is hosszú évek kellettek, mire rájöttek, hogy hormonális zavarokat okoz a biológiai környezetében élőknél.

Miután megismertem az ösztrogén dominanciát, a környezetemben mint eső után a gomba, bukkantak fel a pajzsmirigy problémával küszködő rokonok, barátok, ismerősök.

Kétségbeejtő volt számomra látni, hogy ez az állapot mennyi különböző problémát rejt magában.

Rózsa
Nagyon sok fiatal nővel találkoztam, akik az ösztrogén dominancia miatt nem esnek teherbe. Sajnos megmérgeztük környezetünket.

Engem a környezetszennyezés zavar, és vegyük észre végre, hogy tehetünk ellene. Nem mondhatjuk, hogy „de én csak egy vagyok a sok közül és úgysem vehető észre, ha csak én óvom a környezetemet”. Tudjuk, hogy sok kicsi sokra megy.

A kereslet határozza meg a kínálatot, és ha nem keressük, nem vesszük a vegyipari termékeket, akkor előbb-utóbb nem tudják eladni azokat, és megszűnnek. Ami persze itt és most víziónak hangzik csupán.
Reklámot kell csinálnunk az alternatív tisztálkodásnak, tisztításnak, az öko megoldásoknak. És láthatólag ez alulról jövő kezdeményezésként már el is indult, fórumokon, blogokon. Sok jó, önzetlen szakember van a neten, akik szívesen megosztják tudásukat és idejüket mindannyiunkkal.

Használjuk a hazait, a közelit, a természeteset, az évszaknak megfelelőt stb., hogy ne a vegyszerekkel felpumpált és hetedhét határból pöfögő autósorokon ideszállított terméket vásároljuk meg.

Visszakanyarodva ahhoz, hogy miért készítek szappant?

A fenti témájú oldalakat böngészve találkoztam, botlottam bele újra és újra az ökotisztításba és a szappankészítések leírásába, videókba, és annyira megtetszett, hogy én is kipróbáltam és beleszerettem.
 Közben kiderült, hogy a gyermekemnek is ekcémája van, és egyéb bőrbetegségek is felütötték a fejüket a családban.
 Tehát most már kifejezetten és célirányosan bőrproblémák megoldására készítem a szappanokat.
Aki ismer, az már tudja, aki nem, annak most elmondom, nem vagyok vegyész, vagy gyógyszerész, sem biológus, sem kozmetikus. Egy egyszerű dolgozó nő/háziasszony vagyok, aki megpróbál a természetes környezetünkben fellelhető, talán egy kicsit el is feledett gyógynövényekből és olajokból házi kézműves, valamint szemet, lelket gyönyörködtető szappant készíteni. 
És mindezt még élvezem is.
Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése