2013. július 24., szerda

Csalános citromfüves radírozós 2 szappan

Most virágzik a csalán. Ebből az apropóból nyúltam hozzá, - csíptettem meg magam, - és készítettem el újra a csalános szappant. Most frissen szárított csalánt használtam, a múltkorival ellentétben, mert akkor macerátumból csináltam.

A csalán főzet tisztító, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, összehúzza a pórusokat.
A citromfű vírusölő.
Összetétel: napraforgó olaj, pálmaolaj, ricinus olaj, kókuszvaj, repceolaj, rozmaring illóolaj, kakukkfű illóolaj, szárított citromfű, szárított csalán és főzet, darált zabpehely.



A napraforgó olaj magas vitamin (E, B, C) és ásványi anyag (szelén, vas, cink, foszfor) tartalmú hidegen sajtolt napraforgó olaj kiváló hidratáló, segít megőrizni a bőr nedvesség tartalmát, megakadályozza a bőr kiszáradását. Magas E-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, így a szabadgyökök elleni védelemben kiemelkedő hatással bír. 

A pálmaolaj jelentősebb mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

Repceolaj: fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét. 

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

A ricinusolaj magas olajsav tartalma miatt gyulladás gátló, bőrnedvesítő hatású. Serkenti a kollagén termelődését. Kisebb sebek, akne és napégés ellen is hatásos. 

Rozmaring illóolaj hatása antibakteriális, gyulladáscsökkentő, izomlazító: krónikus izületi gyulladásoknál izom- és idegfájdalmak ellen, reumás panaszokra. Serkenti a nyirokkeringést, élénkíti a vérkeringést, alacsony vérnyomás esetén aromafürdőben, hajhullásnál, korpásodás ellen a hajöblítővízbe csepegtetve, megnyugtatja az égett bőrt, szédülésnél párologtatva, idegerősítő, stimuláló, a klimaxszal járó idegrendszeri panaszok csökkentésére, depresszió ellen, csökkenti a fejfájást, segíti a koncentrálást és általában az agyműködést 

Ellenjavallat: Kámfor tartalma miatt kerülendő a várandósság alatt és epilepsziás betegeknél. ill. magas vérnyomás esetén.

A kakukkfű illóolaj erős antimikrobiális, szagtalanító, bőrvörösítő, gyulladáscsökkentő, általános erősítő, köhögéscsillapító és a hörgők görcsét oldó hatású. A kakukkfűolaj alkalmazásának főbb területei: különböző eredetű légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrendszeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedései. A bőr gombás vagy bakteriális eredetű fertőzéseinek kezelésére kivonatok, ecsetelők vagy kenőcsök formájában használhatók. Reumás és más eredetű, fájdalommal járó megbetegedések esetén bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, illetve krémek értékes hatóanyagaként kerül felhasználásra. A kerti kakukkfű illóolaja nem toxikus, a bőrt közepes mértékben irritálja (főként a nyálkahártyát irritáló tulajdonsága van), ugyanakkor fényérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs.

Csalán levél vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadék-visszatartását.
Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Zab őrlemény dara méretű a kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése