2013. július 30., kedd

Izületi fájdalmak

Egyik kedves ismerősöm, aki látta, hogy gyógyszappanokat is készítek, megkérdezte tőlem, hogy tudok-e ajánlani neki szappant ízületi fájdalmakra.

Gyorsan átnéztem az ízületi panaszokra javasolt gyógynövényeket és találtam is jó pár gyógynövényt. A gyógynövényes könyvem szerint ezek: a gyermekláncfű levél, és gyökér, csalán, fűzfakéreg, nyírfalevél, zsurló, nyárfarügy és a bodza. Mondtam is az ismerősömnek, hogy ugyan a szappanok gyógynövények teáiból készülnek, de a szappantól nem várható el, hogy ízületi problémát megoldjon, ezt belsőleg is segíteni kell.

A gyógynövényes szappan hasznos kiegészítője, segítője lehet egy-egy kezelésnek.

Sok ízületvédő, gyulladásgátló gyógynövény ismert, melyeket gyógyszertári teakeverék formájában szerezhetünk be. A vízhajtó hatású csalánlevél, a fűzfakéreg vagy az árnika is megtalálható az ízületekre ajánlott gyógyteakeverékekben, melyeket a kellemesebb íz kedvéért menta- és mályvalevéllel készítenek. Ugyancsak hatékony a gyöngyvessző (Spirea) és az orbáncfű (Hypericum perforatum) levele. E leveleket hideg vízben egy óra hosszat kell áztatni, majd felfőzni. 5-10 perces állás után szűrve fogyasztható napi három-négy csészével.
A zellertea vagy zellergyökér-főzet úgy készül, hogy a felaprított zellergumót hideg vízzel leöntjük, majd felforraljuk. Mézzel ízesítve napi két bögrével fogyaszthatunk belőle. (forrás: hazipatika.com)

Említettem azt is, hogy a szappanok leginkább bőrbetegségeknél hatásosak, sőt kifejezetten azok ellen készülnek.

Viszont elfelejtettem, hogy az illóolajok nyújtotta aromaterápia mennyit segíthet egy külső vagy belső probléma megoldása felé vezető úton.
És a szappanokban használjuk az illóolajok jótékony hatását!

Főként enyhe reumás fájdalmakra ajánlott belsőleg és külsőleg egyaránt vérkeringést és az ízület működését serkentő fürdővízbe adagolható illóolajok a rozmaringolaj, az eukaliptuszolaj, a levendula- és citromolaj, az olíva-, a majoranna- és a kámforolaj, az ízületek működését serkentő masszázsokhoz is eredményesen alkalmazzák őket. (forrás: hazipatika.com)

A gyógyítás illóolajokkal c. könyvem megemlíti még az ánizst, bazsalikomot, cédrusfát, cickafarkot, ciprust, citromfüvet, citronellát, erdeifenyőt, fahéjat, fekete borsot, gyömbért, izsópot, kakukkfüvet, kamillát, koriandert, római kamillát és a szegfűszeget is.

És szóljunk néhány szót a konyhakertben is megtalálható káposztáról, mely bár nem gyógynövény, vagy illóolaj alap, de gyógyhatása régóta elismert:

Régi, s némileg vitatott módszer a káposztaleveles borogatás: a káposzta- vagy kelkáposzta levelek ereit kivágjuk, a levelet nyújtófával kisimítjuk, majd ezzel borogatjuk a fájós tagokat. A levelek hűsítenek, és kivonják a méreg- és salakanyagokat. A legjobb éjszakára felhelyezni őket.
A gyulladt ízületre ajánlják a hideg túrópakolást, amit nedves ruhába téve mintegy fél órán át kell az ízületen hagyni. Mások a mustáros pakolásra esküsznek. Orvosi állásfoglalás nem áll e népi módszerek mögött, de miután ártalmas hatásáról sem tudunk, nyugodtan ki lehet próbálni. (forrás: hazipatika.com)

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése