2013. szeptember 9., hétfő

VW - azaz Vajúdó Weekend

Az elmúlt hétvége igencsak esemény dús volt a családban.

Gabica, aki szeptember 23-ra volt szülésre kiírva váratlanul, (vagy nagyon is vártan) 2013.09.06-án 18.15-kor császárral világra hozta Máté Hunor nevű kisfiát, aki 2480 g és 49 cm.

Máté engem meglepett a szőkés kis hajnak nevezett pehellyel, de ezt leszámítva tiszta apja.
A boldog Nagymama a nővérkéktől hallott HamvasBogár-nak nevezte el elsőszülött unokáját, aki a büfiztetés alkalmával jól megrángatta a Nagyi fülönfüggőjét.

Máté ezzel a korai születéssel Formula1 módra megelőzte a pontos Emmát, aki inkább hamarabb itt van, mintsem késsen és rávárjanak. Szeptember 9-re vártuk, és 2013.09.08-án érkezett, szintén császári körülmények között 17.01-kor. Az Ő súlya 3070 g és szintén 49 cm.

Drága Emma azért volt kénytelen a művészbejárón távozni, mert rövid "pórázon" tartották. Ugyanis  másfél arasznyi volt a köldökzsinór, ez pedig a főbejáratig ért volna el, azon túl nem engedte volna.
De úgy is mondhatjuk, hogy fair trade módon volt az étkezés megoldva, nem kellett messziről szállítani a sok finomságot, amit a bent töltött idő alatt elfogyasztott. Bízzunk benne, hogy majd nagy korában is a helyi termelőt választja, és kihagyja a sok pöfögő kamionnal szállított árut.

Emma
Haas Laura

A névanalízis szerint az Emma név nyughatatlanságot és olthatatlan érdeklődést adhat viselőinek. Viselője újabb és újabb kalandokban találhatja magát. Természetesen igényli a szabadságot, amit nem csupán kalandozásra, de alkotó ötleteinek megvalósítására is használ. Olykor a fentiekben is említett szabadságvágy feszültséghez vezethet kapcsolataiban. Az Emma germán eredetű név. Alakváltozataival, az Irma és a német Erma névvel együtt Ermin, Irmin germán isten nevéből, más feltevés szerint a germán hermion néptörzs nevéből való. Az Erm-, Irm- névelem számos német név előtagjaként is előfordul, és az Emma ezek rövidülése is. Az Emma név Magyarországon a XIX. században terjedt el. Rokon nevek: Emmi, Ermelinda, Imelda, Irma.

Irmin (Irmino) a germán mitológia alakja, eredetileg a zivatar démona. Tacitus szerint a germánok egyik törzsének, a herminonáknak az őse, Mannus fia. A név jelentése talán: előtörő, s így a villámra célozhatott. A régi íróknál említett Irminsúl nevű szent fa vagy oszlop Irminnek volt szentelve.

A név egyik talán legismertebb alakja a világszerte ismert író, Flaubert képzeletének szülöttje: Emma Bovary, aki egy még ma is sokat olvasott regény (Bovaryné) címszereplője. A regényben egy romantikus lelkű asszonyt ismerhetünk meg. Emma, egy gazdálkodó lánya zárdába járt iskolába, és fiatalon ment férjhez. Sekélyes férje mellett nem talált boldogságot és kielégülést. Eleinte próbált hű maradni hozzá és megőrizni asszonyi tisztességét, de szeretni vágyása győzedelmeskedett, és viszonyt kezdett a szomszéd birtokossal. A szenvedély szerelembe sodorta, ami a férfit menekülésre késztette. Ugyan a szakítás rendkívül megviselte, de érzelmei kapuját már nem bírta becsukni többé. Olthatatlan szeretni vágyása és szenvedélye újabb viszonyba lökte, de elsöprő imádata ezt a férfit is hamarosan kifárasztotta. Emma titkos kapcsolatai sok pénzbe kerültek, egyre nagyobb adósságokba bonyolódott, férjétől lopni kezdett, végül hitelezői összefogtak ellene, és házukat árverés fenyegette. Méreggel vetett véget életének. A jobb sorsra érdemes naiv vidéki széplélek tragédiája az, hogy túláradó érzelmeinek és olvasmányokon nevelődött romantikus ábrándjainak nem talál méltó tárgyat kisszerű környezetében.

A névanalízis szerint az Emma név nyughatatlan és érdeklődő személyiség kialakulását támogatja. Nyughatatlan természete magyarázza, hogy újabb és újabb kalandokban találja magát, de kielégülést, nyugalmat nem talál. Szabadságra van szüksége ahhoz is, hogy kreativitását kibontakoztathassa. Olykor a fentiekben is említett szabadságvágy feszültséghez vezethet kapcsolataiban.

Becézés: Ema, Emi(ke), Emmus(ka), Emmi, Emmácska, Muci.

Névnapjukat az Emmák április 19-én, június 27-én, 29-én, november 24-én vagy 25-én ünnepelhetik.

Források: Ladó–Bíró, Kálmán, www.kabalarians.com, mek.oszk.hu, Pallas Nagy Lexikona, Révai lexikon, terebess.hu, Irodalmi alakok szótára.



Hírességek:
Bartoniek Emma történész, bibliográfus
Emma Härdelin svéd zenész
Emma Laine finn teniszezőnő
Emma Orczy írónő
Emma Roberts színésznő
Emmy Rossum amerikai színésznő
Emma Thompson színésznő
Emma Watson színésznő
Emma Woodhouse Jane Austen Emma című regényének hősnője
Sándor Emma zeneszerző, műfordító
Sz. Egyed Emma magyar szobrász


Máté
Haas Laura

A névanalízis szerint a Máté név olyan személyiség kialakulását támogatja, akit érdekel a körülötte lévők jóléte, és igyekszik valami módon az emberiség javára válni. Felelősségteljes és nagyvonalú, de sokszor szétszórt. Bármely munka, amely folyamatos odafigyelést, rendszerességet igényel, alkalmatlan számára. Olyan pozícióban érdemes elhelyezkednie, amelyben sok emberrel kerül kapcsolatba, és szüksége van alkotókészségére, önállóságára és találékonyságára. Mások bizalommal fordulnak hozzá, mert érzékelik, hogy szívesen segít, és nem süllyed bele a gondokba, hanem mindig az élet napos oldalát látja. . A Máté bibliai név, a héber Mattanja név rövidített Mattai formájának a görög alakjából származik. Jelentése Jahve ajándéka.

A Máté név a középkorban nagyon kedvelt volt a névadásban. A XVI. és a XVII. században feljegyzett névlistákon az első 15 név között találjuk.
A Bibliában Máté a 12 apostol egyike. Eredetileg Lévi névre hallgatott, és vámszedő volt, mielőtt Jézushoz csatlakozott volna. A legenda szerint amikor az apostolok elhagyták egymást, Máté Etiópiába ment, hogy hirdesse az evangéliumot. Itt azonban a keresztényüldözők elfogták, és mivel hitét nem volt hajlandó megtagadni, halálra kínozták, vértanúhalált halt. Ábrázolásain ifjú alak áll mellette, mert evangéliumát Jézus nemzetségfájának elmondásával kezdi. Olykor könyvet, alabárdot adnak a kezébe. Több Vámos elnevezésű falu választotta patrónusának a vámon ülő Mátét. Máté apostol az első evangélium írója, az ő leírása a legrészletesebb, leghosszabb.

Mivel a népi megfigyelések területenként eltérnek egymástól, a búzavetési időszak és maga a búzahét vidékenként változik. Így a bánáti népi hagyomány szerint a búzát legjobb Máté hetében elvetni, Mohácson ekkor meg is szenteltetik. Máshol pedig épp azt mondják, hogy Máté napja nem alkalmas a vetésre, mert polyvás lesz a gabona. A vetés régebben szinte országszerte karácsonyi abroszból vagy háziszövésű sütőabroszból történt, ugyanabból, amelynek vásznából az aratógatya is készült.

A névanalízis szerint a Máté név olyan személyiség kialakulását támogatja, akit érdekel a körülötte lévők jóléte, és igyekszik valami módon az emberiség javára válni. Felelősségteljes és nagyvonalú, de sokszor szétszórt. Bármely munka, amely folyamatos odafigyelést, rendszerességet igényel, alkalmatlan számára. Olyan pozícióban érdemes elhelyezkednie, amelyben sok emberrel kerül kapcsolatba, és szüksége van alkotókészségére, önnállóságára és találékonyságára. Mások bizalommal fordulnak hozzá, mert érzékelik, hogy szívesen segít, és nem süllyed bele a gondokba, hanem mindig az élet napos oldalát látja.

Becézés: Mátéka, Mati(ka), Máti(ka), Matesz, Mattó, Matus, Matusa.

Névnapjukat a Máték szeptember 21-én ünnepelhetik.

Forrás: Ladó-Bíró, Kálmán, kabalarians, Ki kicsoda a Bibliában, Ferencs-Raátz, nepmuvesz.hu.

Hírességek:
Csák Máté - tartományúr
Kamarás Máté - színész
Rakonczai Máté - mentalista, illuzionista
Szabó Máté - színész
Zalka Máté - író


A Hunor ősmagyar eredetű férfinév, mely az onogur (hun) népnévből származik. Női párja: Hunorka. A monda szerint Nimród király fiai Hunor és Magor a hunok és magyarok ősei.

 


Szűz     VIII. 23. - IX. 22.
Eleme: a föld
Stabilitása: változó
Bolygója: a Merkúr
Polaritása: negatív
Máté Napi horoszkóp 2013. szeptember 6.
Ha határidős munkái vannak, a halogatás a lehető legrosszabb technika. A végén még rákényszerül, hogy mindent összecsapjon. Ennek következtében a saját maga elvárásainak sem tud megfelelni, nemhogy a főnökének. Forrás astronet.hu

Emma Napi horoszkóp 2013. szeptember 8.
Az anyagi helyzete ma különlegesen fontos lehet. Számvetést készít, kalkulál, valamilyen lehetőséget kell mérlegelnie. Alaposan fontolja meg, mire adja ki a pénzét! A vágyai elragadhatják, de a realitás köti. Nehogy bukjon! Forrás: astronet.hu


Havi horoszkóp 2013. szeptember 1-30.
Úgy érzi, hízásnak indult, és ebben lehet is némi igazság: a Napjával szembenálló Neptunusz így is hathat önre. Nem úgy a Merkúr, amely most a Szűzben jár, és megnövelve mozgásigényét, hozzásegítheti a felesleges kilók leadásához. A legjobb, ha mindezt természetes környezetben teszi: sétáljon, fusson erdei utakon! A betonutakat izületi bántalmak, a gombákat az esetleges gyomorrontás veszélye miatt jobb lesz kerülnie. Forrás: astronet.hu

Egészséghoroszkóp 2013. szeptember 9-15.
Jókedvű, optimista és bizakodó: ne engedje, hogy ebből az állapotából bármi vagy bárki is kizökkentse önt. Akadnak ugyan, akik ködösíteni akarnak valamit, vagy épp ellenkezőleg: fel akarják lebbenteni a fátylat egy bizonyos önt ért visszásságról. Nem tudni, melyik a nagyobb rosszakarója. Ne hagyja, hogy apróságokkal idegesítsék fel. Használjon szúnyogriasztót – minden értelemben! Forrás: astronet.hu

Egy kici kínai: Kígyó

A Kígyó jegyében születtél, ha születési éved egyike a következőknek: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013

A Kígyók a legbölcsebbek az kínai jegyek közül. Ők a legjobbak a kommunikációban és kiváló beszélgető partnerek. Hajlamosak elutasítani mások tanácsait és egyedül szeretik megoldani feladataikat.

Munka és anyagiak: Míg a 2012-es év hullámvasút volt számukra, idén azonban stabilitásra számíthatnak, és megvillanthatják rejtett tehetségüket is. Egy csodálatos kirándulásra is befizetnek. Szakmai erőfeszítéseik és intelligenciájuk kifizetődnek, mert jó anyagiakra van kilátásuk. Idén ne fektessenek be, mert ez nagy dilemmát idézhet elő életükben.

Szerelem: Bár jó megjelenésűek, szeszélyes magatartásuk tönkre teheti családi életüket. A szerelmi életükben nem lesznek képesek szép pillanatokat adni. Meg kell állniuk és rendet tenniük életükben és kapcsolataikban, hogy újra adni tudjanak és újra szerelemben legyen részük.

Egészség: Az év elején úgy tűnik, hogy egészségügyi állapotuk lefele ível. A probléma inkább pszichológiai eredetű, mint fizikai. A Kígyónak ügyelnie kell magára és több időt kell fordítania családjára és barátaira, csak így képes felállítania önmagában az egyensúlyt.

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése