2013. szeptember 4., szerda

Diólevél macerátumos szappan ajándék ötletek

Diólevél szappan
A diólevél macerátumos szappanból készítettem újabb öntést. Mivel a szappanok elkészülési ideje nem 1-2 nap (hanem 1-2 hónap), ezért már most gondolni kell a Mikulás napra és a Karácsonyi ajándékozásra.
A diólevél macerátumban nagyon sok hasznos tulajdonság halmozódik, ezért ezt bárkinek elajándékozhatom. Nem tettem bele illóolajat, az illatát maga a természet, a diólevél adja. Kinézetre talán férfiasnak tűnik, de a hatása miatt a nők kedvence is lehet.

Az első diólevél macerátumos szappanom amit újra elkészítettem.

Mottó: 
"illatos diólevéllel 
ti vetitek ágyamat" 
(Babits Mihály)



A diólevél fertőtlenítő, összehúzó, hámosító hatása külsőleges használatkor is érvényesül. Az a sok-sok módszer, ami most következik, a fél világról származó tapasztalati megfigyeléseken alapul. De tudományos alapja is van. Grúz kutatók a náluk használatos diólevél-krémet vizsgálták meg, és megállapították, hogy a diólevél hatóanyagai a krém segítségével szinte teljesen elpusztították a krémmel bekent testfelületen az Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa baktériumokat.
A diólevélből legtöbbször teát, főzetet készítenek. A réges-régi orvosok közül Avicenna más úton járt, a zöld diólevél kipréselt levét használta gyógyszerként. Fülfolyást gyógyított vele.
Rácz Gábor és szerzőtársai Gyógynövényismeret című alapművükben 4-5 kávéskanálnyi (száraz, tört) diólevélből 2,5 dl vízből készített főzetet javallanak külsőleges használatra, borogatásként alkalmazni ekcémák, pattanások, bőrgennyesedés ellen. A javaslat nem újdonság, Indiában évezredek óta alkalmazzák makacs gyulladások ellen is.
Tizenhetedik századi orosz katonaorvosok a sebeket rendszeresen diólevéllel gyógyították.

Második világháborús német katonákról jegyezték fel, hogy bőrkipállás enyhítésére zöld diólevelet tömtek nadrágzsebükbe. Nem is olyan hosszú idő múlva fájdalmuk enyhült.
Diólevél szappan

A diólevél-főzet külsőleges használatát Negrier professzor találta hatásosnak Angers-ben (Franciaország). Gyerekeket gyógyított erős főzettel, skrofula (görvélykór) ellen, továbbá fekélyeket, szemsebeket kezelt, borogatás formájában. Erős főzetet is használt és szirupot is, napi 2-5 kezelést alkalmazva. Károsodást, mellékhatást hosszabb használat után sem észlelt.
Az erdélyi népi gyógyászatban nem mentek el addig, ameddig Negrier professzor eljutott. A diólevél-teát csak hajhullás és korpásodás esetén alkalmazták. A gyógyító hatás természetesen azonos. A hazai népi gyógyászat is alkalmazza a diólevél-borogatást, bőrkiütésekre, fagyásokra, kelésekre, és ülőfürdőként aranyér-panasz esetén.
A német népi gyógyászatban a könnyebb - viszkető, nedvedző és varas - sebeken, sérüléseken kívül reumát, lábizzadást kúráltak vele. Egy német patika ajánlata szerint hársfavirág-teával együtt kezeljük a bőrbántalmakat.
A spanyolok pedig a nehezen gyógyuló sebeket és a fagydaganatokat olyan meleg diólevél-fürdővel ajánlják gyógyítani, amit még a beteg képes elviselni.
A kötőhártya-gyulladást is lehet diólevél-főzettel borogatni. Enyhíti. Erre a célra a spanyolok kamilla és útifű teájával is kombinálják. 3 dkg kamillavirágot, 5 dkg diólevelet és 7 dkg útifüvet keverünk össze. A keveréket fénytől és nedvességtől védve tároljuk. Ha használni akarjuk, fél liter vízben 10 percig főzünk belőle 7 dkg-ot, állni hagyjuk, leszűrjük, és langyos borogatásként visszük fel, 15-20 percre.
A horvátok viszont szemhéj-borogatáskor nem keverik a diólevelet más gyógynövényekkel. 
...
Diólevél szappan

Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, továbbá korpás fejbőrre használják.
Segít a kiütések, az élelmiszerallergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében.
A fagydaganatot nemcsak borogatással, hanem erősebb diólevél-főzettel készített fürdővízzel is gyógyítják. Próbálkozhatunk más bőrelváltozások borogatásával is. Gombás körömvastagodásnál is. De egyszerűen a fizikailag fáradt izomra is jó.
Sőt, még azt is mondják, köszvényt és csontkinövéseket is kezeltek diólevél-főzettel.
A diólevelet "növényi arzén"-nek is említik, az ekcémát és egyéb bőrbetegségeket gyógyító hatása miatt.
Makacs fekélyekre úgy használjuk a főzetet, hogy erősebbre főzzük, és cukrot is teszünk bele. Úgy is növelhetjük hatását, hogy a főzet minden 5 literéhez 2 kg tengeri sót adunk.
Vigyázzunk viszont, hogy a főzet ne kerüljön nyílt sebbe! Nem segít, ha a fájdalom idegi eredetű. És természetesen ha allergiás tünet jelentkezne, - bár ilyenről még nem hallottam, - a kezelést hagyjuk abba!
...

Pikkelysömörre, sömörre is használják, azt mondják, az aranyér borogatására is jó. És ótvarra.
Gyulladások csökkentésére, így szemgyulladás esetén is jó, borogatószerként. A pattanások is kisebb fertőződéses gyulladások, azok ellen is jó. Gennyes kiütések ellen ugyancsak.
...
A diólevél reuma ellen is jó. A reumás testrész masszírozásához nem főzetben, hanem olajban oldjuk a diólevél hatóanyagát. Egy liter étolajban egy hónapig áztatunk 10 kanál tört szárított diólevelet, majd leszűrjük. Ezt az olajat használjuk masszírozásra.
...
Diólevél szappan

De ha nem vagyunk betegek, csak fáradtak, a dióleveles fürdő akkor is jó. Főzzünk ki 50 g diólevelet, és a főzetet öntsük a fürdővízbe. A fáradt lábakat pihenteti, a görcsöt oldja.

Forrás: http://dioskonyv.bionuss.eu

Ugrás a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése