2014. április 12., szombat

Ágnes szappan

Küldött a nénikém olyan olajakat, ami számára túl sok volt, és nem használta el. Készítsek belőle szappant. Csak úgy. Nem magának kérte, hanem csak úgy adta a felesleget.

Nagyon örültem neki, hogy gondolt arra, hogy az olaj másképpen is elhasználható és nem csak a főzéshez.
De arra gondoltam, nem fogadhatom el tőle, ezt nekem is meg kell hálálnom.
Ezért készítettem az extra szűz oliva olajából és tökmag olajából az Ágnes szappant.
Róla neveztem el.

Gyermekei és unokái natur szappanokat használnak. Ezért is igyekeztem visszavinni a nénikémnek még anyák napja előtt az Ágnes szappant, hogy amikor jönnek megköszönteni, Ő is odaadhassa a szappant a szeretteinek.

Rácsodálkozott, hogy milyen világos a szappan a sötét tökmagolaj ellenére. A tökmag annyira lágyítja a szappant, hogy csak 2-3 %-ban lehet bele tenni.
Számomra a szokásos oliva olajos szappanhoz képest sötét volt a szappan, számára a majdnem fekete tökmag olajhoz képest pedig világos.

Tudtam, nem akarja majd elfogadni, hogy dolgoztam az olajjal, és visszaviszem neki a kész szappanokat, ezért megtartottam magamnak is két darabot. Így már megnyugodott.

Oliva olaj: hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt.
Az oliva olaj telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Tulajdonságai: bőrpuhító olaj, táplálja a bőrt nyugtató hatású, jó az irritált bőrre, érzékeny bőrűeknek kiváló.

Kókuszvaj : gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant.

Tökmagolaj: magas E-vitamin tartalma miatt kiváló bőrápoló, segíti a gyulladt, sérült bőr gyógyulását.


Levendula illóolaj - A levendulaolaj a teafa mellett az egyetlen illóolaj, amely óvatosan, mértékkel közvetlenül a bőrre is kenhető. Kisbabáknál, gyerekeknél is biztonságosan használható. Hatásai: vérnyomáscsökkentő, migrénes fejgörcsök ellen, álmatlanság ellen, menstruációs zavarok ellen, bármilyen seb kezelésére, rovarcsípések ellen, ill. a gyulladás és viszketés csökkentésére. Nyugtató, belső feszültségek oldására, elalvási zavaroknál, migrén, fejfájásnál bedörzsölőként a homlokra és a halántékra, enyhíti az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, fertőtlenítő hatású: fertőző betegségeknél, hámosító: gyulladt, gennyes, fekélyes, elfertőződött sebek kezelésére, égési sérülések, vágások gyógyítására, pattanásokra, lábgombásodásnál, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét, visszaállítva ezzel a lelki egyensúlyt. Jó légúti megbetegedéseknél: asztma, szamárköhögés, torokgyulladás, hörghurut, dohányzás miatti köhögés. Szívbetegségben is érdemes kipróbálni. Jó bármilyen seb kezelésére, főleg ha nehezen gyógyuló, gyulladt vagy gennyes, fekélyes sebről van szó. Alkalmazható ekcémánál, gombás fertőzésekre, fehér folyásra.

Mák darálatlan formában a radírozó hatáshoz.

Zabliszt az értékes vitaminok mellett finoman radírozza a bőrt, eltávolítva az elhalt hámsejteket. Kíméletes radírozó hatáshoz, nem sérti fel a bőrt. Fixálja a szappanban lévő illóolajat.


Ugrás a Főoldalra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése